Nieuwe aanwinsten voor de schatkamer van Stichting Oud Winschoten

ongeveer 2 maanden geleden gepubliceerd

De schatkamer van Stichting Oud Winschoten, waar de geschiedenis van deze Oost-Groningse stad wordt bewaard, is deze week uitgebreid met een aantal werken van Groninger zilver- en goudsmeden.

Zilveren brandewijnkom en theepotten

Een van de nieuwe toevoegingen is een zilveren brandewijnkom, een typisch Groninger product dat al jaren op het verlanglijstje van de stichting stond. Volgens Jan Free, lid van de stichting en taxateur in goud en edelmetalen, heeft het ruim veertig jaar geduurd voordat de stichting deze kom kon verwerven. De kom, die in de negentiende eeuw tijdens feestelijke gebeurtenissen zoals een geboorte of huwelijk werd gebruikt, is een bijzonder stuk in de collectie.

Naast de kom heeft de stichting ook twee zilveren theepotten toegevoegd aan de collectie. Deze zilverwerken zijn gemaakt in Winschoten en bevatten volgens Free een aanzienlijke waarde.

Bijbel met gouden kaft

Het echte topstuk volgens Free is de bijbel met de goud beslagen kaft. Deze bijbel, gemaakt in Groningse stijl, is een uniek stuk en volgens Free het pronkstuk van de collectie. De stichting heeft twee vergelijkbare bijbels in de collectie, maar deze nieuwe aanwinst is de echte topper.

De nieuwe toevoegingen aan de schatkamer van Stichting Oud Winschoten laten wederom de rijke geschiedenis van de Oost-Groningse stad zien en vormen een waardevolle aanvulling op de bestaande collectie.